Жило ръчна спирачка

Жило на ръчната спирачка, е компонент на системата за ръчна спирачка в автомобила. То е отговорно за предаването на сила от лоста или педала на ръчната спирачка към спирачния механизъм на задните колела, който след това задейства ръчните спирачки.

Жилата за ръчна спирачка обикновено се състоят от гъвкаво вътрешно жило, заобиколено от защитна външна обвивка. Вътрешното жило е изработено от стоманена тел и е проектирано да издържа на сили на опън и натиск, докато външната обвивка предпазва вътрешното жило от повреда и износване.

Жилото на ръчната спирачка обикновено се намира под автомобила, минавайки от лоста или педала на ръчната спирачка до задните спирачки. Когато лостът или педалът на ръчната спирачка се дръпнат или задействат, вътрешното жило се издърпва, което кара задните спирачки да се задействат и да задържат автомобила на място.

Жилата на ръчната спирачка трябва да се проверяват редовно за признаци на износване или повреда, включително износване, ръжда или прегъване на жилото или обвивката. Често срещаните признаци на дефектно жило на ръчната спирачка включват разхлабен или гъбест лост или педал на ръчната спирачка или превозното средство се търкаля или подхлъзва, когато е паркирано на наклон.

 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%