Предлагаме следните марки: AUTOMEGA, BILSTEIN, BLIC, CS Germany, FAI AutoParts, FEBI BILSTEIN, JP GROUP, KAGER, KAMOKA, KILEN, KLOKKERHOLM, KRAFT AUTOMOTIVE, KYB, LEMFORDER, LESJOFORS, Magnum Technology, MALO, MAPCO, MEYLE, MONROE, NIPPARTS, OPTIMAL, QUINTON HAZELL, RUVILLE, SACHS, SPIDAN, STC, SUPLEX, SWAG, TOPRAN, TRW, VAICO

Пружините са основна част  от  окачването на колата. Те работят заедно с амортисьорите, за да контролират движението на окачването и да осигурят плавно и комфортно возене, като абсорбират и потискат удара и вибрациите от пътната настилка.

Има два основни вида пружини за окачване: спирални пружини и листови пружини изветсни като ресьори.

Спиралните пружини са най-често срещаният тип пружина за окачване. Изработени са от стомана или друг издръжлив материал и имат формата на спирала. Те обикновено се намират между рамата на превозното средство и рамото на окачването или подпората и се компресират и разширяват, докато окачването се движи нагоре и надолу. Спиралните пружини могат да бъдат прогресивни или линейни по природа, което означава, че те или увеличават твърдостта си, докато се компресират, или остават постоянни през целия си диапазон на компресия.

Ресьорите са по-рядко срещани, но все още се използват в някои превозни средства, особено тежкотоварни камиони и SUV. Те са съставени от няколко тънки, плоски стоманени плочи, които са закрепени заедно и подредени в полуелипсовидна форма. Листовите пружини обикновено се монтират към рамката в двата края, като оста или рамото на окачването са завинтени към центъра на пружината. Докато окачването се движи нагоре и надолу, листовите пружини се огъват и поемат удара и вибрациите.

 

Дефектната или износена пружина на окачването може да доведе до редица проблеми, включително лошо управление и стабилност, неравномерно износване на гумите и грубо или неудобно возене. Често срещаните признаци на дефектна пружина на окачването включват забележимо провисване или неравномерно положение на автомобила, прекомерно подскачане или люлеене по време на шофиране или скърцащ или тракащ шум от окачването.

 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%