Спирачна течност

Спирачната течност е хидравлична течност, използвана в спирачната система на превозно средство за предаване на сила и натиск от педала на спирачката към спирачните апарати или цилиндрите на колелата. Той е основен компонент на спирачната система и играе критична роля за осигуряване на безопасно и надеждно спиране.

Предлагат се няколко вида спирачна течност, включително DOT 3, DOT 4, DOT 5 и DOT 5.1. Типът спирачна течност, необходима за конкретно превозно средство, зависи от спецификациите на производителя и обикновено може да бъде намерена в ръководството на собственика или на етикета под капака.

Спирачните течности DOT 3 и DOT 4 са най-често срещаните видове спирачна течност, използвани в превозните средства. Те са базирани на гликол течности и са съвместими с повечето спирачни системи. DOT 3 има по-ниска точка на кипене от DOT 4 и обикновено се използва в по-стари превозни средства с по-малко взискателни спирачни системи. DOT 4 има по-висока точка на кипене и се използва в по-нови превозни средства с по-модерни спирачни системи.

Спирачната течност DOT 5, от друга страна, е на силиконова основа и не е съвместима с течности на гликолова основа. Има по-висока точка на кипене както от DOT 3, така и от DOT 4, което го прави идеален за превозни средства с висока производителност. Въпреки това, не се препоръчва за употреба в повечето превозни средства, тъй като може да причини повреда на спирачната система, ако не се промие правилно преди преминаване от течност на основата на гликол.

И накрая, спирачната течност DOT 5.1 е течност на основата на гликол с по-висока точка на кипене от DOT 4. Често се използва в превозни средства с висока производителност или в превозни средства с електронни системи за контрол на стабилността.

Независимо от вида на използваната спирачна течност, важно е редовно да проверявате и подменяте течността, както е препоръчано от производителя, за да осигурите правилна спирачна ефективност и безопасност. Спирачната течност може да абсорбира влагата с течение на времето, намалявайки нейната точка на кипене и ефективност, така че се препоръчва да сменяте течността на всеки две до три години.

 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%