Запалителна свещ

Предлагаме следните марки: BERU, BOSCH, CHAMPION, DENSO, EYQUEM, FEBI BILSTEIN, KAGER, NGK

Автомобилните запалителни свещи са критични компоненти на системата за запалване на двигателя. Те са малки устройства с електроден връх, които създават искра за запалване на горивно-въздушната смес в цилиндрите на двигателя. Когато буталата на двигателя се движат нагоре и надолу, запалителната свещ произвежда искра, която запалва сместа от гориво и въздух, създавайки изгаряне.

Запалителните свещи се предлагат в различни размери и дизайни, за да отговарят на различни типове двигатели. Те обикновено са направени от материали като мед, платина или иридий, които са силно проводими и издръжливи. Върхът на запалителната свещ е разположен в горивната камера, където е подложен на екстремна топлина и налягане.

Размерът на свещта се отнася до нейния диаметър на резбата. Някои често срещани размери на свещи са:

 • 14 mm: Това е най-разпространеният размер на запалителната свещ, използван в повечето съвременни автомобили и камиони. Диаметърът на резбата е 14 милиметра, а дължината на свещта варира в зависимост от двигателя.

 

 • 18 mm: Този размер е по-рядко срещан и обикновено се използва в по-стари или по-големи двигатели, като тези в тежкотоварни камиони или промишлено оборудване.

 

 • 10 mm: Този размер обикновено се използва в малки двигатели, като тези в мотоциклети, косачки и друго захранващо оборудване.

 

 • 12 mm: Този размер се използва в някои по-стари двигатели, както и в някои двигатели с висока производителност, които изискват по-малка свещ за по-добро запалване.

 

В допълнение към диаметъра на резбата, запалителните свещи могат са се резличават и по своето топлинно число, което се отнася до това колко бързо разсейват топлината. По-горещата свещ ще разсейва топлината по-бавно, докато по-студената свещ ще разсейва топлината по-бързо. Топлинното число на запалителната свещ е важено за осигуряване на правилно запалване и предотвратяване на повреда на двигателя.

 

С течение на времето запалителните свещи могат да се замърсят или износят, което може да причини проблеми с работата на двигателя и горивната ефективност. Важно е редовно да проверявате и сменяте запалителните свещи според препоръките на производителя.

 

Като цяло запалителните свещи са критичен компонент от системата за запалване на двигателя и играят важна роля за осигуряване на правилна работа на двигателя и горивна ефективност. Редовната поддръжка и смяна на запалителните свещи може да помогне на двигателя да работи гладко и ефективно.

 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%