Барабанните спирачки са тип спирачна система, която обикновено се среща при по-стари или бюджетни превозни средства. Те се състоят от кръгъл барабан, обикновено изработен от чугун, който се върти заедно с колелото. Вътре в барабана има две извити спирачни челюсти, които са облицовани с фрикционен материал.

Когато педалът на спирачката е натиснат, върху цилиндрите на спирачните колела се прилага хидравлично налягане, което кара спирачните челюсти да се притискат към вътрешната повърхност на барабана. Това генерира триене, което забавя или спира въртенето на колелото.

Барабанните спирачки обикновено са по-малко ефективни при разсейване на топлината от дисковите спирачки, което може да доведе до намалена спирачна ефективност при дълги периоди на употреба.

Въпреки тези ограничения, барабанните спирачки все още се използват в някои приложения, особено на задните колела на по-стари или бюджетни превозни средства. Те обикновено са по-евтини от дисковите спирачки и могат да бъдат по-лесни за обслужване поради по-простата си конструкция.

Основните компоненти на барабанната спирачна система са както следва:

 • Спирачен барабан: Спирачният барабан е кръгъл компонент, който се върти заедно с колелото. Обикновено е направен от чугун и осигурява повърхност за притискане на спирачните челюсти.
 • Спирачни челюсти: Спирачните челюсти са извити метални компоненти, които са облицовани с фрикционен материал. Те са монтирани върху опорна плоча на спирачката и се намират вътре в спирачния барабан.
 • Спирачен цилиндър: Цилиндърът на колелото е хидравличен компонент, който се намира вътре в опорната плоча на спирачката. Той съдържа бутало, което се активира от хидравлично налягане, което кара спирачните челюсти да се притискат към спирачния барабан.
 • Регулатор на спирачката: Регулаторът на спирачката е механизъм, който се използва за регулиране на разстоянието между спирачните челюсти и спирачния барабан. Това гарантира правилна работа на спирачките и може да компенсира износването на спирачните челюсти и барабана.
 • Пружини и принадлежности: Спирачната система включва също разнообразие от пружини и хардуер, включително възвратни пружини, задържащи пружини и други скоби и фиксатори. Тези компоненти помагат за задържането на спирачните челюсти на място и осигуряват правилното функциониране на спирачната система.
 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%