Кормилна рейка

Кормилната рейка, известна още като рейка или зъбна рейка, е основна част от кормилната система на автомобила. Тя е отговорна за превръщането на въртеливото движение на волана в странично движение на колелата, което позволява на водача да управлява автомобила.

Кормилната рейка обикновено се намира под двигателя и е прикрепена към рамата на превозното средство. Състои се от зъбна рейка и зъбно колело, които са зацепени заедно и са свързани към кормилната колона и напречните щанги.

При завъртане на волана въртеливото движение се предава на кормилната рейка чрез кормилната колона. След това кормилната рейка преобразува това въртеливо движение в странично движение, което кара напречните пръти да движат колелата в желаната посока.

Дефектната или износена кормилна рейка може да доведе до редица проблеми, включително лошо управление и реакция на кормилното управление, неравномерно износване на гумите и забележими вибрации или дърпане на една страна по време на шофиране. Честите признаци на дефектна кормилна рейка включват хлабаво или нестабилно усещане за кормилно управление, тракане или тракане от кормилната система или течове на течност за сервоуправление.

 • Безплатна доставка до офис
  При поръчка над 200 лв. Доставка с куриер в цяла България. Еконт, Спиди
 • Консулатация
  Обадете за за съвет при избора на части
 • 100% Сигурност
  Only secure payments
 • Топ оферти
  Цени с отстъпки до 45%